Над 160 модела кафемашини с капсули и еспресо

От капсули до помпи и перколатори, да си купиш кафемашина е по-сложно от когато и да е. Ние събрахме доста мнения и избрахме няколко от най-добрите предложения.

Беше времето през което приготвяхме кафето в кана с гореща вода или кафеварка, но с бумът на прясно смлените видове кафе които се появиха станахме малко по-капризни. Продажбите на кафемашини нарастват и към момента една пета от домакинствата притежават кафемашина според Минтел. Без значение дали вие ще се присъедините към тях защото нямате или настоящата ви машина има нужда от подмяна този наръчник ще насочи към конкретен клас кафемашина и колко се очаква да платите за нея.

Какъв избор имаме?

Има много начини за приготване на кафе, дори сигурно повече от колкото са ни известни, но тези са основните възможности:

Филтърна кафемашина

Филтърни кафемашини – вие добавяте студена вода в машината, където тя се стопля от топлинен елемент след което тя облива кошничката с кафе и течността се оттича надолу в каната, която се подгрява от горещ плот върху който се намира. Можете да използвате смляно кафе.

Кафемашини с капсули

Капсулни кафемашини – при този вариянт кафето идва предварително дозирано и вие само трябва да го поставите в машината. След като натиснете бутон, капсулата се пробива и през нея протича гореща вода с определено налягане. Тези кафемашини обикновенно са лесни за почистване. Единственият недостатък е, че разнообразието от напитки е ограничено от производителя на кафемашината.

Перколатор

Перколатори – при тях смляното кафе се поставя над съда с вода. След като водата заври, тя се придвижва по тръбопровод нагоре към мястото където стои кафето, облива го и се стича надолу към съда за съхранение. Можете да намерите електрически перколатор с загряващ елемент или такъв който изисква външен източник на топлина.

Еспресо Кафемашини

Еспресо кафемашина – този вид кафемашини използват нагревател който се управлява термостатно до оптималната температура която е нужна за екстракцията на аромата от кафето (между 85С и 92С). Когато тя бъде достигната се отправя на път към смляното кафе под определено налягане. Този тип машини за кафе обикновенно са придружени от накрайник за сгъстяване на мляко и се използва и за приготвянето на капучино или лате.

Кафеавтомати

Кафеавтомати – този вид машина за кафе обикновенно смила кафето на зърна и след това прекарва горещата вода през него. Обикновенно тези машини в основата си са еспресомашини които имат вградена кафемелачка.

С какво още трябва да се съобразим?

Ако смятате да с изакупите кафе-машина без вградена мелачка и ако желаете да използвате цели зърна кафе сте изправени пред един основен казус... Както казва Елизабет Плъмър една от редовните и известни клинтки на WhittardЗа да направите кафе с много добро качество е най-важно да го смелите както трябва. Вие трябва да похарчите повече за мелачката отколкото за която и да е друга част от кафето! Целта ви е да постигнете точен и хомогенен вид на раздробените частици за да може течността да извлече по най-добрият начин аромата на кафето.

На пазара се предлагат изключително много кафемелачки от които можете да избирате, но двете най-добри кафемелачки за които има нак-много и добри отзиви са KitchenAid Artisan Burr with  Hearts of Stur чиято цена е около 450лв и Dualit 75015 която се продава за далеч по-скромната сума близка до 200лв.

Каймакът, пяната която вашето еспресо има е един от индикаторите за добре приготвено кафе. Прясно изпечено и смляно кафе правят най-добрият каймак. За да постигнете това вие трябва да използвате висококачествена смес от кафе и да сте сигурни че машината ви е настроена на правилното налягане и за точна дозировка на вода (обикновенно се подава за 18-24 секунди). Тук можете да видите още подробности как да направите перфектното Еспресо.

Кафемашините.

Ние избрахме няколко популярни модела, като се съобразихме и с цените, но те се променят постоянно така, че от време на време ще допълваме тази тема.

Филтърни кафемашини: Можете да избирате измежду няколко модела, като започнем от Lakeland 19700, който е един от най-добрите продукти на пазара в момента. Има капацитет за 8 чаши и използва гравитационен принцип на обливане. Можете да я поръчате от Lakeland за около 270лв или от нас само за 149лв.

Слеващият модел е Morphy Richards Mattino с който можете да имате 12 купи кафе за 10 минути. Филтърът и е перманентен и може да се почиства. Цената и е около 140лв и можете да я поръчате директно от Morphy Richards.

Кафемашини с капсули: Magimix Nespresso M190 CitiZ and Milk използва Nespresso капсули и може да прави малки или големи дози кафе. Има вградена кана за сгъстяване на мляко за капучино или лате. Продажната и цена е около 570лв и се предлага в кремав или черен цвят. При нас можете да я закупите само за 399лв.

Delonghi Dolce Gusto Melody 3 EDG420B работи с Dolce Gusto капсули, които са много разпространени. Тя не използва автоматичен механизъм за дозиране, но това не е проблем защото всички които са я ползвали казват, че прави страхотно кафе и дори не споменават за този малък недостатък. Нормалната и цена е близо 270лв а при нас се предлага за 130лв.

Перколатор: Dualit 84036 има топлоустойчива дръжка може да направи 10 купи с кафе, този перколатор е най-добрият избор към момента и може да се купи от John Lewis.

Еспресо машини: Един от най-добрите и евтини модели е De'Longhi EC152 Pump Espresso, която има 15 барова помпа и накрайник за капучино или лате. Този модел може да прави по 2 чаши кафе едновременно.

De’Longhi EC330S е страхотен модел, който също е снабден с 15 барова помпа и приспособление за сгъстяване на мляко за капучино и лате. Кафемашината има страхотен дизайн, и се продава нормално за около 390лв, но цената и при нас сега е около 230лв.

Кафе-автомати: цените на тези мащини могат да стигнат дори до няколко хиляди лева, но и цената им е оправдана особено за тези които кафето е не просто начин да започнат деня си, а начин на цивот.

De'Longhi Magnifica ESAM 04.350.S смила кафето вътрешно и има вградена гарафа за сгъстяване на прясното мляко. Мелачката има седем настройки които ви позволяват да избирате вкуса на кафетоси от силно (най-финната настройка) до слабо. Количеството на кафето също може да бъде контролирано и можете да избирате стойности между 7грама и 11грама.

Krups EA850B Falcon One Touch също има 15 барова помпа и конична мелачка, която има по хомогенна характеристика на смилане на зърната. Тя е снабдена с цветен тъч скрийн и позволява да настройвате температурата, времето за обливане, едрината на смилане, функции за самопочистване и обезвъздушаване. Кафемашината автоматично взема млякото и го сгъствяа, като имате избор измежду много напитки, като всичките ще бъдат професионално приготвени и изглеждащи. Нормалната цена на кафемашината е около 1500лв, про нас можете да я вземете за 1050лв.