Обезвъздушаване на Кафемашина Делонги лесно ли е или трудно?

В тази статия ще покажа нещо много лесно, което го има в инструкцията на всяка кафемашина, но може би е трудно за много хора, които за пръв път пускат еспресо кафемашина, а именно КАК ДА ОБЕЗВЪЗДУШИМ КАФЕМАШИНА НА ДЕЛОНГИ (или друга марка).

Защо трябва да я обезвъздушим добре?

Coffee cup on grey background (seen from above)

За да функционира правилно системата трябва да е запълнена единствено с вода, по този начин се гарантира стабилно налягане и температура които са нужни за да пием винаги еднакво вкусно, ароматно и силно кафе за закуска, обяд или вечеря (ако ви е останала работа в офиса).

Ако системата на една кафемашина Кръпс (за пример) не е обезвъздушена, помпата и работи много шумно, водата под налягане излиза на тласъци избутана от горещият въздух който се разширява по-бързо от предвиденото, като по този начин, водата не успява да достигне оптималната си температура и това се отразява на вкуса на кафето което консумираме!

Цялата тази картинка не е приятна нито на вкус нито на шум така, че ако запазите още малко търпение ще стигнем и до моментът в който ще решим проблема с въздуха в системата, но първо…

Как разбрахте, че има нужда от обезвъздушаване?

За пръв път ли пускате кафемашината? Ако да тогава продължете направо към стъпката с обезвъздушаването няколко реда по-долу.

Ако не случайно да не би да сте забравили да запълните контейнера с вода докато кафемашината работи, или да не би да е имало драстични промени в температурата в помещението? Защото ако това не е се е случвало има вероятност и уреда да има проблем с налягането и тръбопроводът! Но дори и тогава пак сме длъжни да опитаме да обезвъздушим и по този повод:

Как да обезвъздушим своята кафемашина Делонги, Саеко или Кръпс?

obezvyzdushavane-kafemashina-delonghi

  1. Трябва да запълним контейнера с вода
  2. Пускаме кафемашината и изчакваме да загрее
  3. Издърпваме накрайника за капучино и прекарваме горещата вода в чаша например
  4. Продължаваме да прекарваме вода докато звукът от помпата започва да се стабилизира и вибрациите които се усещат станат почти незабележими.
  5. Правим тест отново този път може и с кафе, ако всичко е наред вече знаем как се обезвъздушава кафемашината, ако не повтаряме стъпките от 2 до 4.

Какво да направим ако обезвъздушаването не ни се получава?

Може и да не ви хареса това което ще ви кажа, но това е единственият начин да се обезвъздуши еспресо кафемашина в домашни условия! Ако обезвъздушаването не се получава има възможност да има някакъв проблем с уреда и тогава бих ви посъветвал да потърсите професионална помощ!

Съветвам ви да потърсите помощта на сервиз веднага защото загубата на налягане може да е свързана с теч, който да доведе до по-сериозен проблем!

Добави и своето мнение