Каква кафемашина да си купя, как да избера най-добрата?

Ние от ТЕХМАГ сме тествали над 100 различни кафемашини на марки като Delonghi, AEG, Gagia, Morphy Richards, Krups и други марки за да можем а ви помогнем да изберете най-подходящата за вас. В това число влизат модели които струват малко над 50лв и такива които струват по няколко хиляди лева, започнахме с парите защото бюджетът винаги е отправна точка!

naj-dobrata-kafemashina

Когато аз си избирах първата кафемашина, всъщност не знаех къде се намирам, да наистина! Първо си взех кафеварка на която не помня марката, нито модела, сещам се само, че дадох за нея не повече от 80лв. В интерес на истината нямаше кой да ми каже кафеварката какво прави и познайте какво стана когато направих едно кафе…

Ами който не е свикнал с вкуса на това кафе може и да не му допадне, други пък го обожават, но аз исках Еспресо машина и се наложи да продам кафеварката. След известно време успях да и намеря нов собственик и вече с повече увереност си взех първата Еспресо-варка на DeLonghi, моделът бе EC145, тъкмо беше излязъл и много ми хареса както като цена така и като визия. Честно казано кафето беше много хубаво! Имаше каймак, вкуса не беше лош и я ползвах почти година, но нека не задълбочаваме в тази тема защото през ръцете ми са минали доста кафемашини, а темата в момента е различна, това което исках да кажа е, че не всеки знае каква кафемашина е подходяща за него и точно затова пиша тази статия!

kakva-kafemashina-da-kupq

Основните типове кафемашини върху които ще се спрем в тази статия са Кафе-автоматите, Еспресо-машините и Кафемашините с капсули. И сега нека да ги разгледаме по-0тделно:

Еспресо кафемашини (със смляно кафе)?

Ако искате да можете да използвате широк спектър от различни видове смляно кафе, тогава традиционната еспресо машина ще ви свърши чудесна работа! В повечето случаи те са значително по-евтини от Кафе-автоматите и в същото време предлагат повече свобода от машините работещи с капсули, а също така не сте и задължени да купувате кафе на точно определена марка.

Да използвате смляно кафе е по-евтино от капсулите на повечето марки, също така вие имате повече контрол върху напитките, защото вие избирате колко кафе и колко вода ще използвате за да си направите кафе по вашият вкус въпреки, че това е нож с две остриета, по съшият начин може да не можете да постигнете еднакъв резултат всеки път!

За да прочетете за всички положителни и отрицателни страни на Еспресо машините, прочетете как да купим най-добрата Еспресо машина.

Кафе автомати (От зърното до чашата)

Ако сте решили че искате да минете на още по-високо ниво, а именно да приготвяте всяка чаша с прясно смляни зърна кафе, тогава това е кафемашината за вас! Кафеавтоматите имат вградена кафемелачка, което означава, че те правят най-доброто възможно кафе. Те са значителни по-лесни за употреба от класическите Еспресо машини за които говорихме малко по-рано, при тях кафето потича с натискането на един бутон и вие можете да използвате отново всякакви видове кафе.

Както всяко хубаво нещо и те са доста по-скъпи в сравнение с традиционните или капсулните машини, като цената им понякога надскача няколко хиляди лева! Намерете още информация за тези машини и дали въобще те са добър избор за вас като прочетете Как да купя най-добрият кафе-автомат.

Кафемашини с капсули

Ако искате бърз и изключително чист начин да правите кафе в офиса или у дома, тогава кафемашините с капсули са точно за вас! Тези машини особено които работят с Nespresso, Dolce Gusto или Tassimo стандартни капсули са изключително удобни и чисти, просто слагате капсулата в кафемашината, пускате я кафето потича в чашата и след това изхвърляте капсулата!

Няма ръкохватки, няма кафе което да разсипвате просто, бързо и чисто. Също така те са добър вариянт ако не използвате кафемашината си често, защото кафето е пакетирано и ароматът му се запазва относително дълго време. Обаче при изборът на такава машина вие почти задължително се съобразявате с това какви кафета предлага марката и също така те са по-скъпи от кафето на зърна. Ако сте си харесали кафемашина от този тип можете да научите повече за тях като прочетете Как да купим най-добрата кафемашина с капсули.

usednespresso-machine-423215

Какво да гледаме при изборът си на машина за кафе?

Списъкът с важните неща:

  • Капацитета на водосъдържателният съд – ако вие искате да правите много кафета в бързината или просто не искате да се пресягате постоянно зад машината за да допълвате контейнера за вода трябва да търсите такива модели с по-голям контейнер!
  • Можете да си купите машини които пускат две кафета едновременно, но имайте предвид, че много от моделите които ни минаха през ръцете не разпределят правилно кафето! Това в 99% от случаите е проблем с нивелацията на кафемашината и понеже кафето излиза под налягане, наклон от 1% води точно до това. При някои модели имаше разлика с 10мл или една трета от чаша еспресо

Марката на кафемашината.

Кафемашините са луксозни стоки така, че не е странно да видим модели на премиум марки като Lavazza, Dualit, DeLonghi, Krups, Magimix, Gagia, Kitchenaid или Cousinart в най-високият клас. Но освен тези марки вие ще намерите и модели от ниският клас които също биха свършили много добре работата си! Открихме някои евтини модели които могат да правят страхотно кафе, както и такива които ни шокираха, но вие трябва да решите дали бихте платили по-висока цена заради визията и относителните предимства които по-скъпата машина има.

Цветове и дизайн

Ако за вас е важен цвета или търсите такъв който да подхожда на кухнята ви, би било добре да погледнете дали машината за кафе няма и кана за вода или тостер във същата визия. Можете да погледнете за пример линията на Delonghi Scultura или пък KitchenAid Artisan.

Лесно ли се използва?

Професионална Бариста машина може и да ви изглежда лесна за употреба, но да излезете на глава с кафемашина която има разни бутони и филтри може да не бъде толкова лесна задача.

  • Скорост на Еспресото, това е много важен фактор особено за маниаци на темата и средното време за кето вашата кафемашина ще направи еспресото не е нещо което вие знаете преди да сте я тествали! Това време при добрите модели е средно около 20 секунди за 30мл кафе, тук говорим за времето което е нужно на водата да премине през кафето, не времето за подгрев на водата!
  • Акесоари към машината – важно е да видите с какви аксесоари идва тя. Приставки като накрайник за сгъстяване на мляко, кана за мляко, кафемелачка или купи, добавят смисъл към закупуването на определен модел.
  • Съд за капки и отпадък от кафето – трябва да е лесен за разделяне от машината, така че да не го разлеете навсякъде докато се опитвате да го почистите. Металните съдове изискват освен почистване и полиране.
  • Портафилтър – това е филтърът в който слагате кафето, когато сте в магазина вижте дали можете лесно да го премахнете от ръкохватката. Някой модели имат твърди механизми, което си е направо борба с машината когато искате да го отделите от ръкохватката.

И като финал коя е кафемашината която ни подхожда?

Тази която видим и която има всички онези качества които разгледахме по горе и избрахме, че за нас са задължителни, след като ги знаем лесно можем да изберем тази която ни се вписва в бюджета и в същото време ги притежава!

Можете да сравните доста голям брой кафемашини по-цена и по качества от страницата ни с всички кафемашини които предлагаме

Добави и своето мнение