Как да спестим 1000лв от сокоизтисквачка за подправки?

greensmoothies

Днес ще си говорим за това как можем да изцеждаме на практика всичко, като нито ще са ни нужни скъпи червячни сокоизтисквачки, нито дори още по-скъпите хидравлични сокоизтисквачки.

Днес ще ви разкрия една тайна, която може би всички производители на сокоизтисквачки се страхуват, че може да бъде открита и всячески се опитват да скрият, а именно, че всъщност ние нямаме нужда от сокоизтисквачка!

Всъщност ние имаме нужда от сокът който лесно се изцежда със сокоизтисквачка, но имаме ли нужда от сокоизтисквачката?

Имате ли нужда?
Аз имам, особено когато става въпрос за чаша ябълков или портокалов сок, който искам да стане по-най-бързият начин, за да мога още толкова бързо да изпия и да отпраша за работа.

Но когато искам да изцедя сок например от магданоз или целина, задачата става невъзможна за домашната центробежна сокоизтисквачка, непосилна или много трудна за сокоизтисквачката тип охлюв, малко по-лесна за двуваловите сокоизтисквачки и теоретично лесна за хидравличните сокоизтисквачки.

Само за бърза справка ще кажа че цените на центробежните сокоизтисквачки започват от около 1000лв и стигат до няколко хиляди лева.

Заслужава ли си?
Аз лично не бих се разделил с годишната почивка за да пия сок от целина. Всъщност сега ще ви разкажа как всички можем да спестим много пари от подобно скъпи уреди, с подръчни материали и блендер!

TypesOfJuicers

Как мога да изцедя целина с блендер и подръчни материали ли питате?

Това е по-лесно дори от колкото можем да си представим! Но преди това нека споменем какви точно подръчни материали ще са ни нужни за да можем да изцедим сокът от целина.

  1. Плътен и здрав плат който да издържа на опън, да е достатъчно фин за да може да филтрира сока от пулпата;
  2. Тава или друг съд с размери поне 36см в диаметър
  3. Две малки метални купи с диаметър около 15 см

До колко е важен блендерът, каква мощност трябва да има?

Колкото по-мощен е блендерът толкова по-скъп е той и в този ред на мисли за целта би било по-удачно да вземем по-маломощен блендер, а ако вече имаме блендер ползваме него, без значение мощността.

Ние ще кълцаме листна маса, в случая не търсим голяма мощност, а подходящ и малък съд в който да можем да я смелим.

И съответно го правим, вземаме почистените листа целина поставяме ги в купата на блендера с малко вода и пасираме докато се получи хомогенна смес някъде около 20-30 секунди.

И след това?

Пасираната смес изсипваме в центъра на парчето плат което сме подготвили. Завиваме го така, че сместа да не може да излезе и преминаваме към подготвянето на „Цедилнята“.

Какво представлява тя?

Ами, вземаме тавата и в нейният център обръщаме едната купа с отвора надолу така, че да можем да ползваме дъното и, което сочи към небето.

metalna-kupa

Вземаме увитият плат с пасираната смес и започваме да притискаме силно върху първата купа като поставим втората купа така както бихме ги поставили в шкафа (една в друга). Прилагаме натиск върху купата която остава отгоре, а тя от своя страна върху растителната маса отдолу която се притиска в купата отдолу, по този начин симулираме преса, която след като измием отново си ползваме като купа, яко нали?

Сокът който стои смлян в плата потича под налягането от натиска който прилагаме върху масата му. След като започне да излиза сок притискаме докато той спре. Сокът се оттича в тавата отдолу и след това можем да го прелеем в далеч по-удобен съд за съхранение.

Така добитият сок има многократно по-голяма трайност, много повече полезни съставки и най-важното не се налага да даваме пари които дори не сме и сънували, че имаме в наличност, които могат спокойно да се инвестират в почивка, ремонт на къщата или пък за подарък.

Нямате части които могат да се счупят, всичко ви е под ръка и можете да започнете веднага, какво още чакате?

Добави и своето мнение