Кафемашините на Dolce Gusto и как да намалим разходите си за кафе с тях.

dolce_gusto_misteria

Здравейте, отново в този студен есенен ден, както всяка сутрин сигурно започвате денят си с превъзходно топло кафе, нали?

Аз го започвам точно така с кафенце направено от моята Сладка кафемашина на Dolce Gusto и не смятам скоро да променям навиците си. Предполагам всички са като мен, но студеното време ми напомня, че идва края на годината, а с това и разходите които съпътстват празниците.

Сигурно това е общ проблем и повярвайте наистина ви разбирам. Искате ли да ви споделя един трик/бъг/хак с който да спестите малко пари в дългосрочна перспектива?

Кафемашините с капсули са като принтерите и мастилото, купуваме евтино уреда и после даваме много пари за консумативи, в случая за капсули. Някои ще кажат, да ама кафето много ми харесва, по чисто е с капсули отколкото при нормалните кафемашини с ръкохватки, по-лесно е и редица други предимства които имат кафемашините с капсули.

Естествено няма две мнения по въпроса, НО… Сигурни ли сте че 30-те напитки които се предлагат от Dolce Gusto са най-добрата възможна комбинация, сигурни ли сте, че не искате малко по-персонализиран вкус който да ви приляга дори още по-точно?

И един последен въпрос: Какво има в една капсула Dolce Gusto?

Отговор: Кафе! Най-обикновено смляно (селектирано от Dolce Gusto, не от нас самите) кафе, понякога има инстантно кафе, но в основата си има все съставки които се срещат доста често и са ни под ръка на много по-ниска цена.

xi-grande-aroma-nescafe-dolce-gusto-box

Не отдавна си зададох въпроса защо капсулите са непрозрачни?

Зададох въпроса на приятели за да направим един бърз „Brainstorm“ и ето какви резултати даде той:

  • Капсулите са такива защото се използват за реклама.
  • Кафевият цвят под тънкият филм напомня за кафе.
  • За да могат да се отличават от конкурентни продукти.
  • Използват се цветове за да предизвикат емоции в клиентите.
  • За да се създаде ефект на мистерия относно съдържанието.

Това бяха всички точки по които се съгласихме, че са свързани и верни, естествено това е мнение само на 4 глави, може да има още много причини, може и тези да не са актуални, но на нас ни изглеждаха 100% истински и верни причини за цвета на капсулите.

Забележете последната точка „Ефект на мистерия“ капсулите са абсолютно перфектни. Вземате ги слагате ги в машината и пиете винаги еднакво кафе. Без въпроси, без неуспехи, без промяна. Толкова стабилни са и приходите от тях. А сега да си представим ако всеки ден виждахме кафето което се преобръща вътре в капсулата когато я слагаме в машината…

Колко от нас щяха да започнат да се съмняват в неземният произход на капсулите?

Лично аз смятам, че всички щяха да си зададат поне няколко въпроса включително и аз, но съвсем друго събитие ме накара да помисля по въпроса.

Една слънчева сутрин когато ми бяха свършили капсулите, а имах нормално насипно кафе в кутията и ме домързя да пускам Еспресо машината си казах „Абе няма ли алтернатива, на всичко това?

И познайте оказа се, че има алтернатива която е доста удобна, не много скъпа и в същото време спестява над 60% от разходите за оригиналните капсули на Dolce Gusto. Тази алтернатива е капсулата за многократна употреба на Dolce Gusto.

dolce-gusto-kapsula-za-mnogokratna-upotreba2

Как работи тя?

Изключително елементарно в интерес на истината, смиламе кафе с правилната едрина (малко по-фино от това за еспресо машина, но не много по-финно, по мои наблюдения), натъпкваме капсулата и я затваряме добре, поставяме я с отвора за иглата сочещ към мястото на което се намира иглата (това е много важно!!!).

ВНИМАНИЕ! Бъдете сигурни, че поставяте капсулата по правилният начин, защото капакът е доста по-твърд от този на оригиналните капсули и ако отворът не е там където трябва да е може да повредите иглата или целият пробиващ механизъм! Винаги когато ползвате капсулата за многократна употреба трябва съвсем плавно и бавно да местите рамото което пробива капсулата от съображения за сигурност!

Всичко останало е точно както с оригиналните капсули на Долче Густо, пускаме машината и след 30 до 60 секунди имаме страхотно кафе.

resize-img

Един съвет от мен.

Това е само при положение, че не можете да докарате каймака. Ако се случва това 100% е сигурно, че кафето ви не е смляно с правилната едрина! Не знам какъв е случаят дали е прекалено едро или пък фино смляно, но решението е едно: Добавяме до 30% инстантно кафе и всичко си идва на място, това е и магията зад капсулите на Dolce Gusto.

В интерес на истината, без значение какво пише на кутията винаги има малко количество НЕСКАФЕ, можете да направите опит като изсипете съдържанието на една капсула в прозрачен съд с много вода. Ще забележите как от частиците с НЕСКАФЕ се отделя агресивно цвят и аромат, докато истинското кафе просто пътува към дъното на съда със съвсем леки следи от дезинтеграция.

izbor-na-aromat-kafe

Да си дойдем на думата за вкуса на кафето…

Както споменахме по-рано с капсулите за многократна употреба не се оставяме някой да ни казва какво е най-хубаво и да ни оставя с избор от 30 вида кафе, които е спорно дали биха подхождали еднакво на всички!

Не ме разбирайте погрешно аз обожавам Кортадото на Dolce Gusto, но това съвсем не е черешката на тортата. Има толкова много видове кафе, които могат да се комбинират по-толкова много различни начини, че за да ги опиша трябва да си купя гумени ръкавици, защото ще ми се изтрият пръстите от писане по клавиатурата!

Темата беше за това как можем да спестим пари от капсулите и мисля, че малко се отплеснах, но какво да обяснявам или да правя сметката на някой. Всичко е повече от ясно, сдобиваме се с капсула за многократна употреба която е съвместима с Dolce Gusto или Nespreso (защото там също има капсула за многократна употреба) вземаме от кафето за еспресо машината което ни допада най-много (знаем цената на кг кафе) и за същите пари (колкото струват 16 капсули на Dolce Gusto) се сдобиваме с кафе за поне 100 дози.

Разликата е в цената и в това, че можем сами да създадем вкусът си!

dolce-gusto-kapsula-za-mnogokratna-upotreba

Добави и своето мнение